Pressmeddelande -
Akut bostadsbrist för vildbin - nu öppnar Blocket Bostad upp för bihotell
En tredjedel av Sveriges 270 vilda biarter är på väg att försvinna till följd av bland annat bristen på boplatser. En enkel räddningsinsats är att skaffa ett bihotell. Därför erbjuder nu Blocket Bostad gratis annonsering av bihotell i syfte att få fler svenskar att bygga bihotell och sälja eller skänka dem.
Med avstamp i FN:s instiftade Världsbidagen som infaller 20 maj, tar Blocket Bostad ett krafttag för att uppmärksamma svenska folket på utrotningsrisken för Sveriges bin. Privatförsäljning av bihotell blir nu gratis och för varje annons kommer dessutom en positiv bieffekt då Blocket donerar 100 kr per upplagd annons tillNaturskyddsföreningens arbete för att rädda bina och bevara den biologiska mångfalden.
– Vi vill att bihotellet ska vara lika självklart som en fågelholk, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket Bostad. På Blocket Bostad finns många hus- och trädgårdsägare som vi tror är måna om att vända utvecklingen för bina. De är ju, förutom avgörande för en hållbar framtid, värdefulla trädgårdsmästare. Annonserna med bihotell hoppas vi kommer att väcka stor uppmärksamhet bland mängden hus och lägenheter till salu.
Fyra av tio kan tänka sig bli (bi)hotellägare
Enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket Bostad framgår att sju procent av svenskarna redan idag äger ett bihotell. Samtidigt kan fyra av tio (38 %) tänka sig att antingen köpa eller bygga ett bihotell i sommar. Bland fritidshusägare är siffran än högre där varannan (50 %) kan tänka sig skaffa ett.
I samarbete med influencerna Linnéa Seidel, Jessica Lagergren och Gabriella Joss kan svenska folket också ta del av hur de valt att bygga sitt personliga bihotell. Se mer på https://www.blocket.se/inspiration/kampanjer/bieffekt. Skulle man vara intresserad av att köpa deras bihotell går det att göra också.
Vill du också bidra till att rädda bina? Lägg in en annons med ditt bihotell på Blocket Bostad och skriv #räddabina i annonstexten. Du kan också söka på räddabina på Blocket.se om du är nyfiken på att se andras inlägg. Kampanjen pågår mellan 20 maj-20 juni och du kan läsa mer om Blockets bieffekt på: https://www.blocket.se/inspiration/kampanjer/bieffekt.
Så här bygger du ett bihotell:
Du behöver:
- en eller flera träbitar
- Borrmaskin med borrar mellan 3-10 mm tjocka
Så gör du:
- Borra hål i träbiten och se till att hålens kanter är släta. Hålen ska vara minst 6 cm djupa (gärna 10 cm) men får inte gå igenom träbiten.
- Om du vill piffa upp vildbihotellet kan du måla det i en fin giftfri färg – men måla inte i hålen! Sätt ett finmaskigt hönsnät ungefär 5 cm framför vildbihotellet för att hindra småfåglar från att komma åt bina.
- Placera i söderläge, gärna regnskyddat och synligt så att du kan spana efter bin vid boet. Nu är bina redo att flytta in!
- Det går också att använda andra material som bambu, vassrör och andra ihåliga växter för att skapa ett vildbihotell. Hålen ska vara 3-10 mm tjocka, och gärna 10 cm djupa. Bunta ihop växtrören bara så är det klart!
Är du redan bihotellägare? Glöm inte att registrera ditt bihotell på: https://www.naturskyddsforeningen.se/raddabina/
För mer information och kommentarer, vänligen kontakta:
Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket, tero@blocket.se, 0736 53 71 36
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes den 29 april till 8 maj i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. 1000 svar samlades in från svenska allmänheten i åldersgrupp 18-79 år. Resultaten är viktade vad gäller geografi, kön och ålder.
Ämnen
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2018 var 714 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.