Pressmeddelande -
Anställdas nyårslöften för 2020: Stressa mindre - men var tredje tror inte att de kommer hålla sina löften
Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%). Väsentligt fler kvinnor än män prioriterar löften om bättre balans och mindre stress. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket.
När yrkesverksamma svenskar ger sina jobbrelaterade nyårslöften uppger var fjärde (25%) att de vill stressa mindre, följt av att skapa en bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%). Viljan att stressa mindre skiljer sig åt mellan män (21%) och kvinnor (31%). Kvinnor uppger också i betydligt större utsträckning än män att de vill avlägga löften om bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (26% jämfört med 15%).
- Att kvinnor i större utsträckning än män vill prioritera en bättre balans i livet under 2020 är inte förvånande. Kvinnor tar ofta ett större ansvar i hemmet, vilket en rad tidigare undersökningar påvisat. Det är inte för inte som det myntats begrepp som “familjens projektledare”, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.
Av de som är intresserade av att ge jobbrelaterade nyårslöften uppger var tredje (32%) att de inte tror att de kommer hålla något löfte. Män uppger i större utsträckning än kvinnor att de inte tror att de kommer kunna hålla något av sina löften (38% jämfört med 27%).
Fler yngre vill satsa på löneökning
Mellan yngre och äldre yrkesverksamma personer är det ett nyårslöfte för 2020 som skiljer sig avsevärt åt; 18-29-åringar vill i mycket större utsträckning än 50-64 åringar satsa på en löneökning (19% jämfört med 7%). I jämförelse med övriga åldersgrupper vill personer i åldersgrupp 18-29 år även bli bättre på att organisera sin tid (18%).
Topp 8 nyårslöften:
Vilket eller vilka jobbmässiga nyårslöften skulle du vilja avlägga? (Flervalsfråga)
- Stressa mindre, 25 %
- Skapa mig en bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning, 20 %
- Planera bättre/bli bättre på att organisera min tid, 16 %
- Gå en eller flera utbildningar, 14 %
- Satsa på en löneökning, 12 %
- Stå upp och jobba oftare, 12 %
- Säga upp mig/söka nytt jobb, 12 %
- Nätverka mera, 10 %
Av det/de nyårslöften du valt, tror du att du kommer hålla något av det/de? Fler svar möjliga
- Ja, 55%
- Nej, på grund av min arbetsbelastning, 10%
- Nej, på grund av dålig självdisciplin, 10 %
- Nej, jag är alldeles för bekväm, 6%
- Nej, på grund av annan anledning, 6%
- Nej, på grund av min arbetsplats tillåter inte det, 4%
- Nej, jag glömmer bort mina nyårslöften, 4%
- Nej, på grund av min chef, 2%
- Tveksam, vet ej, 13%
Så lyckas du hålla dina nyårslöften:
- Välj rätt löfte: Sätt konkreta och realistiska mål som känns optimistiska redan från start. Att lyckas handlar mycket om att lägga ett löfte som känns meningsfullt och glasklart.
- Delmål ger motivation: Underlätta vägen till ditt slutmål och motivera dig själv genom att sätta upp delmål. Se till att belöna dig själv när varje delmål uppfylls.
- Gör upp en tidslinje: Skissa ner vad du vill åstadkomma och gör det mer överskådligt. Kan du visualisera dina mål blir de enklare att följa och planera utifrån. Ett effektivt sätt för att se till att du är på banan.
- Ta hjälp av andra i din närhet: Om det bara är du som vet om ditt löfte är det lätt att bryta det och ge upp. Berätta om ditt nyårslöfte för nära och kära som hjälper dig att se till att hålla löftet. Dessutom får du uppmuntran och pepp på vägen.
Om undersökningenUndersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel. 1033 intervjuer samlades in bland svenska allmänheten 18-64 år under tidsperioden 10-17 december 2019.För mer information och kommentarer, vänligen kontakta: Tero Marjamäki, Presschef Blocket, 0736 53 71 36, tero@blocket.se
Ämnen
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2018 var 714 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.