Gå direkt till innehåll
​Begagnathandeln skonar miljön från 22 000 ton plast

Pressmeddelande -

​Begagnathandeln skonar miljön från 22 000 ton plast

Svenska folkets begagnathandel på Blocket under 2017 innebar att produktionen av cirka 22 000 ton plast kunde undvikas. Det visar en studie gjord av Blocket i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet. Mängden, som motsvarar den samlade vikten av två Kaknästorn, visar hur viktig begagnathandeln är för en hållbar framtid där vi hushåller med jordens begränsade resurser.

I Sverige konsumerar vi som om vi hade 4,2 jordklot. Det är en överkonsumtion som bland annat leder till klimatförändringar, sinande naturresurser och minskat djurbestånd. Genom att köpa och sälja begagnat ökar livslängden för redan tillverkade varor. Behovet att producera nya varor minskar således.

– Vi vill öka medvetenheten om vilken positiv skillnad man som privatperson faktiskt gör på Blocket för miljön. Förhoppningsvis inspirerar vi fler att konsumera hållbart allt oftare. Att tänka begagnat först kommer troligtvis vara en självklarhet för kommande generationer, men det är dagens konsumenter som måste bryta köp-och-släng-beteendet, säger Linnéa Aguero, hållbarhetsansvarig på Blocket.

Redan 2013 lanserade Blocket och IVL Svenska Miljöinstitutet en unik beräkning som visar hur mycket växthusgaser som kan undvikas årligen tack vare svenska folkets begagnathandel. Nu har beräkningarna kompletterats med hur mycket nyproduktion av plast, stål och aluminium som kan undvikas tack vare begagnathandel. För privathandeln på Blocket under 2017 är resultatet:

  • 22 000 ton plast, vilket motsvarar den samlade vikten av två Kaknästorn.
  • 122 000 ton stål, vilket motsvarar mängden stål som behövs för att lägga tågräls mellan Sveriges nordligaste och sydligaste spets.
  • 13 000 ton aluminium, vilket motsvarar samma mängd som 80% av de pantburkar som årligen återvinns i Sverige.
  • Minskat utsläpp av 0,8 miljoner ton växthusgaser, vilket motsvarar ingen biltrafik i Sverige under cirka 1 månad.

– Resultatet är enormt och visar för första gången hur resurseffektiv begagnathandeln är. Det vi en gång skapat av jordens begränsade resurser bör användas gång på gång istället för att förbrukas som engångsartiklar. Det här tydliggör också hur viktig kvalitetsaspekten och planerad livslängd är vid design av konsumentprodukter, säger Linnéa Aguero.

– Att handla begagnat kan innebära en större insats för miljön än vad många kanske tror, men för oss som gjort beräkningarna kommer resultatet inte som en överraskning. Återanvändning av varor förlänger användningstiden och kapar utsläppen av produktion och avfallshantering rakt av i motsvarande grad, säger Tomas Rydberg, senior forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.


Exempel på kategorier som beräkningarna omfattar:
(Potentiellt undvikna växthusgasutsläpp samt sparad produktionsmängd under 2017 på Blocket.)

  • Elektronik: 22 000 ton CO 2 -e, 200 ton plast, 400 ton stål, 9 ton aluminium
  • Fordon och tillbehör: 650 000 ton CO 2 -e, 17 000 ton plast, 115 000 ton stål, 12 000 ton aluminium
  • Heminredning och vitvaror: 170 000 ton CO 2 -e, 4 000 ton plast, 7 000 ton stål, 51 ton aluminium
  • Barnartiklar och leksaker: 15 000 ton CO 2 -e, 700 ton plast, 170 ton stål, 190 ton aluminium


För mer information vänligen kontakta:
Linnéa Aguero, hållbarhetsansvarig på Blocket, 0725 – 03 32 31, linnea.aguero@blocket.se
Tomas Rydberg, Teknisk doktor och gruppchef IVL Svenska Miljöinstitutet, 010-788 68 13, tomas.rydberg@ivl.se


Om beräkningen
Beräkningen är gjord av IVL Svenska Miljöinstitutet som, på uppdrag av Blocket, analyserat vad som säljs på sajten utifrån volym och varornas respektive klimatpåverkan. Utgångspunkten för beräkningen är antagandet att varje såld begagnad vara leder till att en likartad ny vara varken behöver tillverkas, transporteras eller avfallshanteras.


Om IVL Svenska Miljöinstitutet
IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende, icke-vinstdrivande miljöforskningsinstitut som ägs av en stiftelse gemensamt grundad av staten och näringslivet. Sedan 1966 har institutet arbetat med utveckling av nya lösningar på miljöproblem, både på nationell och på internationell nivå.

Ämnen

Kategorier


Om Blocket

Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2017 var 750 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 16 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.

Kontakter

Ebba Rosencrantz

Ebba Rosencrantz

Presskontakt Pressansvarig 073-8666315
Blockets pressjour efter kontorstid och på helger

Blockets pressjour efter kontorstid och på helger

Presskontakt +468-5142 4100

Relaterat innehåll

Ökat intresse för miljöbilar på begagnatmarknaden - Tesla är årets raket

Ökat intresse för miljöbilar på begagnatmarknaden - Tesla är årets raket

Under 2017 såldes det en bil i minuten på Blocket och totalt har svenskarna annonserat bilar och biltillbehör för närmare 33 miljarder kronor. När Blocket summerar fordonskategorin 2017 kan man se att miljöbilar ökat i popularitet där sökningarna på orden hybrid och elbil ökade med 40 procent respektive 22 procent under året jämfört med i fjol. Tesla är årets raket.

​Ökat intresse: Varannan svensk vill fira en mer hållbar jul

​Ökat intresse: Varannan svensk vill fira en mer hållbar jul

Varannan svensk (48%) vill fira en mer hållbar jul i år, en ökning med 5% jämfört med 2016. Det visar Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo. Det man främst kan tänka sig att göra är slänga mindre mat och minimera julbelysningen. Samtidigt svarar åtta av tio svenskar att de kan tänka sig att få begagnade julklappar.

Idag infaller Overshoot Day: Klimatförändringar gör 7 av 10 föräldrar oroliga för barnens framtid

Idag infaller Overshoot Day: Klimatförändringar gör 7 av 10 föräldrar oroliga för barnens framtid

​Idag den 2 augusti är det Overshoot Day - den dag på året då mänskligheten hunnit förbruka naturens årskvot av förnyelsebara resurser. Samtidigt skapar vår klimatpåverkan oro bland svenskarna. Klimatförändringar och miljöförstöring gör att 7 av 10 föräldrar känner sig oroliga för sina barns framtid. Det visar Blockets nya undersökning, genomförd i samarbete med Kantar Sifo.

​Allt fler har andrahandsvärdet i åtanke vid nyköp

​Allt fler har andrahandsvärdet i åtanke vid nyköp

Redan vid nyköp tänker var femte svensk på vilka framtida möjligheter de har att sälja det vidare på begagnatmarknaden. För ett par år sedan var det endast var tionde. Det visar Blockets undersökning genomförd av Kantar Sifo.