Pressmeddelande -
Cirkulärt är det nya svarta – så stor är tillväxten i den cirkulära sektorn
Just nu pågår årets handelshögtid med Black Week och julhandel. Med de tuffare ekonomiska tiderna spås årets Black Week-försäljning öka. Men det är bara en del av sanningen. Parallellt med den linjära ekonomin växer den cirkulära sig allt starkare. Det visar ett antal cirkulära aktörer som kan visa upp tillväxtsiffror som den traditionella handeln bara kan drömma om.
Att intresset för att shoppa cirkulärt är större än någonsin kan såväl Blocket, Matsmart, Plick, och Hygglo vittna om. Blocket har fem miljoner besökare varje vecka och bara den senaste månaden har antalet annonser i flera av Blockets populäraste kategorier ökat med 5 procent. Under det senaste året har Plicks användare ökat med över 40 procent, Matsmart har precis levererat räddad mat till sin miljonte kund i Sverige och på Hygglo finns nu över 120 000 prylar att hyra, nästan 50 procent fler än ett år tidigare.
I tider när folk har mindre pengar i plånboken blir fokuset på pris ännu större, och här har den begagnade och cirkulära handeln en stor fördel.
– Den ekonomiska krisen har gett människor en push att verkligen ta steget och dra nytta av alla de fördelar som finns med att shoppa begagnat, både för miljön och för sin egen ekonomi, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.
– Tillsammans når vi miljontals människor som vill spara pengar och göra något bra för miljön genom att rädda mat, shoppa second hand och hyr istället för köpa sådant som inte används så ofta, säger Ola Degerfors, vd på Hygglo.
Den cirkulära sektorns tillväxt och att allt fler anammar cirkulära beteenden har bekräftats i diverse undersökningar som gjorts den senaste tiden.
– Det är väldigt roligt att se vilken skjuts den cirkulära ekonomin fått och vi ser tydligt vad som funkar – att erbjuda smidiga lösningar som både sparar pengar och är bra för miljön, säger Jimmy Heibert, vd på Plick.
För att göra skillnad på riktigt behöver vi förändra beteenden på massor av olika plan. Vi behöver hyra av varandra istället för att köpa, vi behöver sluta slänga fantastisk ätbar mat och vi behöver sluta kasta fungerande saker i grovsoporna. Och alla måste kunna hoppa på hållbarhetståget.
– Vi tror stenhårt på att hållbarhet måste bli mainstream och tillgängligt för alla för att vi ska kunna skapa förändring på riktigt. Och det fina är att vi redan är på väldigt god väg - att handla cirkulärt börjar utan tvekan bli det nya svarta, konstaterar Peter Beckius, vd på Matsmart.
Fakta - cirkulär shopping
Hållbarhetsengagemanget är stort men priset styr köpbesluten
- 59 procent av svenskarna tycker att priset är viktigast när de handlar mat medan bara 33 procent tycker att hållbarhet är viktigast.
- Ökningen av second hand-shopping beror inte främst på ett större miljötänk. 42 procent uppger att de handlat begagnat på grund av priset, och endast 28 procent för att det är mer hållbart.
- 82 procent av svenskarna upplever att priset är ännu viktigare nu än före den ekonomiska krisen, medan bara 8 procent anser att hållbarhet blivit viktigare.
Tuffare tider leder till cirkulära beteenden
- 13 procent av svenskarna har börjat handla mer second hand som svar på de ökade priserna, och 9 procent har sålt av saker i hemmet som de inte längre använder.
- Fyra av tio svenskar köper mer mat med korta datum nu än vad de gjorde för ett år sen.
Så mycket växer den cirkulära sektorn
- Den globala cirkulära sektorn beräknas växa med över 200 procent mellan 2022 och 2026.
- Den globala marknaden för second hand-kläder beräknas vara värd 84 miljarder dollar år 2030, vilket innebär en ökning med 56 miljarder dollar på bara ett decennium.
Om Blocket:
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Hela Sveriges marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 annonser om saker, fordon, jobb och bostäder som upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka.
Om Matsmart:
Matsmart-Motatos är en europeisk mat-e-handel och impact-bolag. Bolaget bidrar till en hållbar reformering av det globala matsystemet med en affärsmodell som linjerar helt med det globala hållbarhetsmålet 12.3: att världens matsvinn ska halveras till år 2030. Idag finns Matsmart-Motatos med på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag och är etablerat på fem europeiska marknader. På Matsmart-Motatos kan konsumenter handla mat och konsumentprodukter som annars skulle ha riskerat att slängas, på grund av till exempel överskottsproduktion, kort datum eller säsongsvariationer. År 2022 omsatte Matsmart-Motatos 889 miljoner kronor.
Om Plick:
Sedan starten 2013 har Plick vuxit till ett community med över 1 miljon användare. 69 procent av Plicks användare är mellan 14 och 25 år och tillsammans med våra användare får vi Sverige att tänka cirkulärt och gör hållbart mode tillgängligt för alla - oavsett vart en bor eller hur en ser ut.
Om Hygglo:
Hygglo är en tjänst som startade 2016 med det enkla motto att saker ska användas. Idag så hyr våra användare saker av varandra i Sverige, Norge, Storbritannien, Finland och Danmark och genom det bidrar vi till en mer hållbar konsumtion.
Presskontakt Blocket:
Ebba Rosencrantz
pressansvarig
Ebba.Rosencrantz@schibsted.com
073-866 63 15
Presskontakt Matsmart:
Hanna Thofelt Lindström
Kommunikations- och hållbarhetschef
hanna.thofelt.lindstrom@matsmart.se
+46 763 16 12 07
Presskontakt Plick:
Richard Pettersson
Head of PR & Communications
0705-156585
Presskontakt Hygglo:
Ola Degerfors
VD
ola.degerfors@hygglo.se
+46 733 48 42 62
Ämnen
Kategorier
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Hela Sveriges marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb, utbildningar och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2019 var 690 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.