Pressmeddelande -
Kritiskt klimatläge – cirkulär konsumtion en väg som gör skillnad
Idag infaller årets Earth Overshoot Day – det datum då mänsklighetens resursförbrukning för ett visst år överstiger jordens förmåga att regenerera resurserna under det året. I slutet av juni läckte en FN-rapport som visar att vi går en dyster framtid till mötes om vi inte förändrar resursförbrukning och konsumtionsmönster.
– Att förändra världen kan kännas som en utmaning, men när den enda man kan ändra på är sig själv blir det ganska enkelt. Man måste fråga sig vad man kan göra och vad som får effekt, där en central sak är att konsumera cirkulärt, säger Tero Marjamäki, hållbarhetschef på Blocket.
Det globala klimatläget är kritiskt och idag har jordens resurser förbrukats för det här året. Enligt Global Footprint Network, som ligger bakom Earth Overshoot Day, är de huvudsakliga faktorerna bakom årets datum det ökade totala koldioxidavtrycket i världen, och minskningen av global skogsbiokapacitet.
Om vi inte förändrar vår resursförbrukning och våra konsumtionsmönster är det en mörk framtid vi går till mötes. FN-rapporten som läckte i slutet av juni konstaterar att vi står inför svåra humanitära och klimatmässiga utmaningar, och katastrofer om vi inte omdefinierar vårt sätt att leva och konsumera. En genomgående transformation med förändringar av processer och beteenden på alla nivåer är absolut nödvändig.
Förändring på individnivå gör stor skillnad
På individnivå kan beteendeförändringar och nya konsumtionsmönster få direkt och positiv effekt för klimatet. Att gå från att köpa nytt och slänga till att köpa begagnat och vårda, besparar klimatet från betydande mängder utsläpp. Bara under år 2020 besparade handeln på Blocket 746 181 ton växthusgaser, enligt en beräkning av IVL Svenska Miljöinstitutet. Resultatet kan likställas med 1,7 miljarder tomburkar eller 5,8 miljarder plastpåsar.
– Det är en enorm summa. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Klimatnyttan av att handla begagnat är oerhört viktig, och ju fler som handlar hållbart desto fler är med och driver förändring i rätt riktning, säger Tero Marjamäki.
För mer information eller kommentarer, kontakta:
Tero Marjamäki, hållbarhetschef på Blocket.
tero@blocket.se 0736 53 71 36
Ämnen
Kategorier
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb, utbildningar och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2019 var 690 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.