Pressmeddelande -
Många köper nytt inför förskole- och skolstart
Snart dags för en ny termin i förskola och skola. Det brukar ofta innebär inköp av bland annat nya kläder, skor, idrottsutrustning och gympakläder men också av skolväskor, pennor, block etc. 45 procent av Sveriges föräldrar köper bara nytt till sina barn inför förskole- och skolstart. Samtidigt uppger 43 procent att de säljer vidare alla eller delar av de avlagda och urvuxna barnkläderna. Det visar en ny undersökning som TNS SIFO gjort på uppdrag av Blocket.
Barnfamiljer är generellt mycket duktiga på att både köpa och sälja begagnat även vad gäller barnkläder och skor. 9 av 10 barnfamiljer har köpt eller sålt någonting på Blocket. Just nu i augusti inför terminsstart är det många som rensar ur sina förråd och barnens garderob.
- Därför är vi både förvånade och lite besvikna att så många fortfarande enbart köper nytt inför just skolstarten. Men vissa saker som t ex skolväskor och en del idrottsutrustning kan vara svårare att hitta begagnat och man kanske har tidspress. Det är desto mer glädjande att så många väljer att sälja vidare sina barns urvuxna kläder, säger Bessie Wedholm, presschef på Blocket.
Tjäna en slant och slå ett slag för miljön
När föräldrarna uppskattar värdet av alla barnkläder och skor de har hemma i förrådet uppgår det genomsnittliga värdet till 4 385 kronor. Samtidigt uppskattar de att de lägger i genomsnitt 4 986 kronor på kläder per barn och år.
-4 385 kronor in och 4 986 kronor ut är nästan ett nollsummespel.Och det finns därmed en liten guldgruva i våra svenska hem. Förutom pengavinsten du gör så gör du framför allt miljön en stor tjänst genom att du köper begagnat och säljer vidare dina barns urvuxna och avlagda kläder, säger Bessie Wedholm.
Mer resultat ur undersökningen
- 43 procent av föräldrarna i undersökningen svarar att det råder konsumtionshets inför skolstarten. Men de märker inte så stor press på att barnen ska ha nya och moderiktiga kläder och skor, vare sig från barnen eller deras vänner/omvärlden. Samtidigt svarar mer än en tredjedel (36 procent) att ”fel” kläder kan leda till att barn retas eller mobbas.
- 45 procent tycker att barnens kläder är för dyra. Här finns dock stora skillnader mellan stad och land.
-Bland Stockholmsföräldrarna är det mindre än var tredje förälder som anser att barnens kläder är för dyra.
- Utanför Stockholm, Göteborg och Malmö svarar hälften att de anser att kostnaden för barnkläder är för hög.
- Trots den höga kostnaden är det relativt få (6%) som säger sig ha tagit ett lån eller handlat på kredit inför skolstarten.
- Föräldrar har en mycket rationell inställning till sina barns kläder. När de får rangordna det absolut viktigaste när de köper kläder hamnar Praktiska högst upp på listan följt av Bekväma, Prisvärda och Snygga.
- När det gäller klädinköp är det mammor som står för den största andelen. 66 procent av de tillfrågade angav att mammorna köper mest kläder till barnen. Andelen för pappor var endast 10 procent.
För mer information vänligen kontakta:Bessie Wedholm, presschef på Blocket,
tel. 072-563 29 52 eller bessie.wedholm@blocket.se.
Statistik från Blocket
Mest sökta plagg på Blocket
1. Overall
2. Regnkläder
3. Jacka
4. Gummistövlar
5. Stövlar
6. Klädpaket
7. Kostym
8. Klänning
9. Vinterskor
10. Kängor
Mest sökta märkena inom barnkläder på Blocket
1. Polarn & Pyret
2. Kavat
3. Isbjörn
4. Molo
5. Ralph Lauren
6. Kaxs
7. Viking
8. Didriksson
9. Reima
10. Gant
Om undersökningen
- TNS SIFOs internetpanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 18-75 år
- Fältperiod: 3-21 juli 2015
- 2 597 svar, varav 582 med barn i åldern 2-16 år
- Den här rapporten fokuserar på svaren från föräldrar om inte annat anges
Regionala nedbrytningar
Underlaget för undersökningen är tillräckligt stort för att uttala sig specifikt om föräldrar i Stockholms län, Västsverige (Halland och Västra Götalands län), Sydsverige (Skåne och Blekinge län). Jämförelser kan även göras mellan storstad (Stockholm, Göteborg och Malmö) kontra övriga Sverige.
Kategorier
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 till en exportsuccé i över 30 länder 2014. Idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 prylar, fordon, jobb och bostäder som annonseras ut och upptäcks av cirka 4 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2014 var 467 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 12 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 1,6 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om alla Sveriges vägar stod tomma i över en månad.