Pressmeddelande -
Ny undersökning visar: Nästan var tredje inom Gen Z kan tänka sig quiet quitting
Var tredje förväntar sig ett jobb som också är deras hobby och nästa lika många kan tänka sig att börja med trendiga quiet quitting. Samtidigt säger de nej tack till obetald övertid, att vara tillgängliga efter arbetstid och till dåliga karriärmöjligheter. Här är Gen Z:s syn på jobb och karriär.
Den senaste tiden har det larmats om den nya generationens inställning till arbetsliv och hur Gen Z ratar prestationshets till förmån för quiet quitting, det vill säga att inte göra mer än det absolut nödvändigaste på jobbet.
Och att quiet quitting-trenden är stark bland Gen Z bekräftas av en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Blocket jobb.
Den visar att nästan en tredjedel av dem inom Gen Z (30 procent) kan tänka sig att börja med quiet quitting, och 8 procent har redan gjort det.
Minst benägna att börja med quiet quitting är generation boomers, de som är mellan 59 och 68 år gamla. Bland dem svarar bara nio procent att de skulle kunna tänka sig att börja med quiet quitting.
Gen Z tillsammans med Millennials är också den generation där störst andel inte ser någon anledning att göra mer än det absolut nödvändigaste på jobbet. Hela 14 procent av både Gen Z och Millennials håller med om det påståendet. Bland Boomers är motsvarande siffra ynka 4 procent.
– Vår undersökning visar att vi står inför ett skifte på arbetsmarknaden där en ny generation anställda tänker minst lika mycket på vad arbetsgivaren kan göra för dem som vad de kan göra för arbetsgivaren. Som arbetsgivare gäller det verkligen att man inte lutar sig tillbaka utan funderar på hur man kan göra för att vara ett attraktivt val för en generation som kanske drivs mindre av pliktkänsla och ekorrhjulsmentalitet än tidigare generationer, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.
Till skillnad från tidigare generationer där jobbstress och kvällsjobb nästan varit statussymboler prioriterar Gen Z sin fritid högt. När man frågar dem vilka saker förutom lönen som är viktigast för att få dem att tacka ja till ett jobb hamnar flexibla arbetstider och att slippa obetald övertid överst på listan.
I samma anda så är det saker som att behöva jobba obetald övertid och vara tillgänglig efter arbetstid som mest av allt skrämmer bort Gen Z. När man frågar dem vilka anledningar förutom lönen som är mest troliga att få dem att tacka nej till ett jobb så hamnar just obetald arbetstid överst på listan. Hela 56 procent svarar att det är den anledning som troligast skulle få dem att tacka nej till ett jobb.
Här är anledningarna som får Gen Z att tacka nej till ett jobb (utöver lönen)
- Att behöva jobba övertid utan att få betalt för det (56 procent)
- Att behöva vara tillgänglig efter arbetstid 36 procent)
- Att det finns små eller inga möjligheter att göra karriär (30 procent)
- Att företaget/arbetsplatsen inte har en ljus framtid (29 procent)
- Att karriärmöjligheterna ser olika ut beroende på kön (26 procent)
Här är anledningarna som får Gen Z att tacka ja till ett jobb (utöver lönen)
- Flexibla arbetstider (42 procent)
- Att aldrig behöva jobba övertid utan att få betalt för det (41 procent)
- Att få stort eget ansvar och utrymme för egna alternativ (31 procent)
- Att det finns goda möjligheter att göra karriär (29 procent) Att inte behöva vara tillgänglig utanför arbetstid (29 procent)
- Att det är lika karriärmöjligheter oavsett kön (25 procent)
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes med 1 000 personer i den arbetsföra allmänheten i åldrarna 18-65.Undersökningen genomfördes mellan den 28 mars och den 3 april 2023.
För mer information eller kommentarer, vänligen kontakta:
Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.
Ebba.Rosencrantz@schibsted.com, 073-866 63 15
Ämnen
Kategorier
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb, utbildningar och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2019 var 690 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.