Pressmeddelande -
Snålt och pinsamt eller omtänksamt och ansvarstagande? Så tycker svenskarna om den som ger begagnade julklappar
Vad tycker folk egentligen om att ge eller få begagnade julklappar? Tusen svenskar har sagt sitt i en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo som visar på blandade känslor. 56 procent av svenskarna kan tänka sig ge bort en begagnad julklapp, medan 12 procent tycker att den som ger begagnat är snål.
– Det finns många förutfattade meningar kring begagnade julklappar, men när vi undersöker saken närmare ser vi att de flesta är positiva. Hela 53 procent svarar att de är antingen mycket eller ganska positiva till att få en begagnad julklapp. Fördomar som att det skulle vara snålt och ofräscht med begagnat håller de allra flesta trots allt inte med om, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.
Gärna begagnat - särskilt till barnen
Undersökningen visar att svenskarna är extra positiva när det handlar om att ge bort begagnade julklappar till barn. 6 av 10 svarar att de kan tänka sig köpa begagnade julklappar till sina barn. Lika stor andel tror inte heller att barnen skulle lägga någon värdering i att julklappen är begagnad. Men andrahandsmarknaden dras fortfarande med gamla föreställningar om att begagnat skulle vara snålt eller pinsamt. Av de som inte kan tänka sig ge bort en begagnad julklapp svarar 40 procent att det känns snålt och 38 procent att det känns pinsamt.
Att mottagaren verkligen tycker att den som ger en begagnad julklapp är snål finns det dock ingen större anledning att vara rädd för. 58 procent instämmer inte alls eller i låg grad i att den som ger en begagnad julklapp är snål.
– Vi ser en diskrepans mellan den upplevda pinsamheten och vad majoriteten faktiskt tycker om att ge bort eller få något begagnat. Många tycker till och med att en begagnad julklapp är mer omtänksamt än att köpa något helt nytt, så att en begagnad julklapp inte skulle uppskattas är en myt vi kan avliva, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.
När det kommer till vilka begagnade varor man kan tänka sig att få hemskickade toppar böcker och studentlitteratur listan, det kan hela 78 procent tänka sig att köpa via post. Även hobby- och samlarprylar och verktyg står högt i kurs. Hobby- och samlarprylar kan 70 procent tänka sig att köpa via post. Motsvarande siffra för verktyg är 56 procent.
Så tycker svenskarna om den som ger en begagnad julklapp:
- Personen tar ansvar för klimat och miljö: 61 procent
- Personen har lagt tid och energi på att hitta en julklapp: 54 procent
- Personen är medveten och insatt i samhällsfrågor: 44 procent
- Personen är ekonomisk: 41 procent
- Personen är smart: 40 procent
- Det är mer omtänksamt att köpa en begagnad julklapp än att köpa en ny: 22 procent
- Personen är snål: 12 procent
- Personen är ofräsch: 6 procent
(Andel svarande som instämmer helt och hållet eller i hög grad)
Fler siffror från undersökningen:
- 56 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa och ge bort en begagnad julklapp i år, 50 procent av männen och 62 procent av kvinnorna svarar att de kan tänka sig det.
- 26 procent är mycket positiva till att få en begagnad julklapp, 20 procent av männen och 31 procent av kvinnorna.
- 63 procent kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp till sitt/sina barn i år. 22 procent kan inte det och 15 procent är tveksamma.
Så gjordes undersökningen:
Totalt genomfördes 1 000 intervjuer bland svenska allmänheten 18-79 år via Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Undersökningen genomfördes 1-7 november 2021.
Ämnen
Kategorier
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb, utbildningar och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2019 var 690 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.