Pressmeddelande -
Stor efterfrågan på begagnade husbilar: rekordförsäljning inför sommarstarten
På lördag den 19 juni firas husbilens dag runtom i Sverige. Och det är inte så konstigt att husbilen har en egen dag. Sverige är Europas näst husbilstätaste land (efter Finland) och intresset för ett mobilt boende inför sommaren är rekordstort. Ny statistik från Blocket visar att efterfrågan på begagnade husbilar stigit rejält. Antalet sökningar på husbilar har ökat med 60 procent under perioden 1 januari-31 maj, jämfört med samma period föregående år.
Redan förra året uppvisade svenskarna ett stort intresse för att semestra i husbil. Vid årsskiftet fanns hela 105 husbilar per 10 000 invånare, vilket innebär att Sverige förstärkt sin plats som Europas näst husbilstätaste land, strax efter Finland. Intresset för semester på hjul ser inte ut att svalna inför denna sommar. Efterfrågan på begagnade husbilar är stor och trycket högt.
– Allt fler ser husbil som den perfekta semesterlösningen. Inte bara har man en trygg boendesituation var man än befinner sig, man har också möjlighet att uppleva Sveriges natur på närmare håll än med många andra färdmedel, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon.
Mest eftersökta husbilarna på Blocket just nu:
1. Plåtis
2. Kabe
3. Hobby
4. Rimor
5. Adria
Begagnatmarknaden stark för både köpare och säljare
Just nu uppgår medianpriset på en husbil till 565 000 kronor, räknat på både privatsålda och husbilar sålda via handlare. Det är en ökning med 13 procent jämfört med förra året.
– Priserna stiger när efterfrågan ökar, men köper man begagnat riskerar man inte att förlora så mycket pengar. Samtidigt finns ett stort utbud på begagnatmarknaden, och det är enkelt för både rutinerade husbilsägare och nybörjare att byta husbil efter behov, säger Henrik Littorin.
Nina Sjöblom är en av Sveriges husbilsägare som uppskattar den rullande semesterlösningen. Hon och hennes man köpte en stor husbil under tiden som alla barn fortfarande bodde hemma. När behovet förändrades bytte de ned sig i storlek till marknadens minsta husbil: en Plåtis, Rapido V43 som får plats i en vanlig parkeringsruta.
– Vi kan parkera i stort sett var som helst. Det är en frihet att kunna stanna var man vill, säger Nina Sjöblom.
Hennes råd till den som ska köpa husbil är att utgå från behovet här och nu och att köpa just begagnat:
– Testa på. Om det inte visar sig vara ens grej har man inte tappat så mycket pengar. Och när man har insett vad det är man vill ha kan man byta upp eller ned i storlek.
När det väl är dags att ge sig ut på vägsemestern kan det vara bra att tänka på vissa säkerhetsaspekter. SSF Stöldskyddsföreningen har samlat tips som riktar sig till både nya campare och veteraner, för att minska risken att utsättas för stöld av och ur husbilen i sommar:
- Lägg inte värdesaker synligt, varken i framsätet eller på instrumentbrädan.
- Komplettera med ett extra lås där det går.
- Förse husbilen med spårsändare.
- Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker som plånbok, pass, biljetter, kameror etc.
- Kontrollera att du är rätt försäkrad.
Att tänka på när du ska köpa begagnad husbil
- Storlek – hur många bältade platser och sovplatser är tillräckligt? Hur mycket förvaringsutrymme behövs? En kortare husbil är enklare att parkera, och är den under sex meter går den som personbil på broar och färjor. En längre bil kan innebära mer komfort.
- Vikt – lastvikten (differensen mellan bilens totalvikt och tjänstevikt) ska inte vara för låg eftersom det kan bli svårt att packa med allt man kan behöva.
- Modell – utgå från behovet här och nu och fundera på vilken typ av modell som passar. Helintegrerad, halvintegrerad eller alkovbil?
- Säsong – sommaren nalkas och kanske är det nu du kommer att nyttja din husbil som mest. Men skulle du vilja åka på äventyr under höst och vinter bör du se över uppvärmningsmöjligheter. Tips: installera en dieselvärmare kopplad till bilens tank.
- Skick – se till att servicebok finns och att koppling, handbroms, styrning, bromsar och växellåda fungerar. Vatten- och avloppstankar ska vara täta, och gasolanläggningen säker. Provkör och testa kylskåp och lampor. Be också om att få se en nyligen gjord täthetskontroll, fukt kan ibland vara ett problem.
- Upprätta ett köpeavtal. Be att få se säljarens ID och anteckna personnummer. Genom att använda Blockets digitala köpekontrakt verifierar sig båda parter med mobilt BankID.
Tips till dig som ska sälja din husbil - Återställ bilen till original så gott det går. Plocka undan personliga tillbehör och sådant som skulle kunna hindra köparen att leva sig in i ägarskapet.
- Serva gärna husbilen för att skapa trygghet hos köparen. Besiktiga husbilen innan försäljning, och om garantier finns så lyft dessa.
- Lista gärna eventuella förbättringar som du har gjort i jämförelse med bilens originalskick. Var också transparent med eventuella brister.
- Om möjligt, använd Swish som betalmetod. Med Swish ser ni, till skillnad från internetbetalning, att pengarna kommit fram direkt även om köparen och säljaren har olika banker.
För mer information, kontakta:
Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig.
tero.marjamaki@blocket.se, 0736 53 71 36
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Om Blocket
Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb, utbildningar och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2019 var 690 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.