Gå direkt till innehåll
Undvik fallgroparna när du hyr ut din bostad

Pressmeddelande -

Undvik fallgroparna när du hyr ut din bostad

Att hyra ut sin lägenhet i andrahand kan vara ett välkommet tillskott i plånboken - men det kan också innebära risker. Nu har Blocket tagit fram en lista på bra saker att tänka på för den som planerar att hyra ut sina bostad i andrahand - för att undvika eventuella fallgropar.

För ett drygt år sedan trädde en ny lag i kraft, som i korthet innebär att du inte får ta obegränsat betalt i hyra för din bostad. Reglerna skiljer sig åt beroende på om det är en bostadsrätt eller hyresrätt som hyrs ut, samt om det är i första eller andrahand. Vid uthyrning av exempelvis en möblerad hyresrätt i andrahand brukar Hyresnämnden endast godkänna ett tillägg på 10-15% på vad du själv betalar för bostaden.

- Att ta i lite extra när man ska sätta sin andrahandshyra kan säkert vara lockande. Men många glömmer är att det faktiskt sedan den 1 oktober förra året är olagligt att ta ut för mycket i hyra. Hyresgästen kan kräva att få tillbaka pengar - och det kan ske upp till tre månader efter att hyresgästen flyttat ut, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

En hyresgäst kan kräva tillbaka mellanskillnaden mellan vad som bedöms vara en skälig hyra och vad hen faktiskt har betalat. Det är sedan upp till Hyresnämnden att bedöma om hyran var oskäligt hög.

Så höga är hyrorna

Medianhyran för lägenheter i hela landet ligger de senaste tre åren stadigt på 8000 kronor i månaden. Så här ser det ut för storstäderna hittills i oktober (1-28/10 2020, 2019 inom parentes):

1 rum och kök

Stockholm: 7500 kronor per månad (7500)

Göteborg: 6000 kronor per månad (5000)

Malmö: 5000 kronor per månad (5000)


2 rum och kök

Stockholm: 13 000 kronor per månad (13 500)

Göteborg: 11 000 kronor per månad (11000)

Malmö: 8800 kronor per månad (8950)


3 rum och kök

Stockholm: 13 950 kronor per månad (15 000)

Göteborg: 11 039 kronor per månad (10 750)

Malmö: 10 726 kronor per månad (11 890)


Tips till dig som ska hyra ut din lägenhet

  • Se till att du har tillåtelse att hyra ut bostaden - du riskerar böter och i extrema fall fängelse om du inte har tillåtelse att hyra ut bostaden. Om du upplever att värden eller bostadsrättsföreningen felaktigt nekar dig uthyrning kan du vända dig till hyresnämnden för att få saken prövad.
  • Skriv alltid kontrakt
  • Gör en lista över inventarier och gå igenom skicket på bostaden. Kom överens om vad som gäller om något går sönder
  • Här kan du räkna ut vad som är en skälig hyra för din hyresrätt. Och här kan du räkna ut vad du kan ta i hyra om du hyr ut en bostadsrätt.
  • Om du vill ha ett extra tryggt sätt att hyra ut din bostad så erbjuder Blocket i samarbete med Qasa en modern uthyrningstjänst som bland annat ser till att du får hyran den 25e varje månad, hjälper dig hitta en bra hyresgäst och skapa ett tryggt avtal. Läs mer om Hyrespaketet.


Tips till dig som ska hyra en lägenhet

  • Titta alltid på bostaden innan du bestämmer dig
  • Betala ingen deposition innan du sett bostaden och skrivit kontrakt
  • Kolla upp att hyresvärden har tillåtelse att hyra ut bostaden - annars riskerar du att förlora kontraktet och måste börja om och hitta en ny bostad
  • Skriv alltid kontrakt och se till att hyresperiod, hyra (och när den ska betalas) och vad som ingår i hyran finns med. Se också till att ni är överens om vad som händer om något går sönder.
  • Kolla upp om du behöver skaffa en egen hemförsäkring
  • För att öka dina chanser att få en bostad, ansök om Hyresgaranti. Sökande med garantin har 7 gånger högre chans att signera ett avtal via Blocket bostad.


Det här gäller sedan den 1 oktober förra året för hyresrätter
(Källa: Sveriges Allmännytta)

  • Den som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd blir av med hyreskontraktet
  • Förstahandshyran fungerar som ett tak för andrahandshyran - den som tar ut högre hyra än sin egen förstahandshyra kan förlora sitt hyreskontrakt.
  • Om du både hyr ut utan tillstånd och dessutom tar oskälig hyra kan du dömas till böter eller i värsta fall fängelse
  • Den som köper eller har försökt sälja ett hyreskontrakt kan förlora sin hyresrätt

För mer information och kommentarer, vänligen kontakta:
Matilda Adelborg, presskommunikatör Blocket
matilda@blocket.se, 073 58 39 335

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Blocket

Från lokal prylmarknad i Skåne 1996 har Blocket-konceptet exporterats till mer än 40 andra länder - idag är Blocket, som ägs av mediekoncernen Schibsted, Sveriges största marknadsplats på nätet. Här finns dagligen cirka 600 000 saker, fordon, jobb, utbildningar och bostäder som annonseras ut och upptäcks av 5 miljoner besökare varje vecka. Värdet av alla annonser 2019 var 690 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 15 procent av Sveriges BNP. Tack vare begagnathandeln på Blocket kan 0,8 miljoner ton växthusgaser undvikas varje år. Det motsvarar som om Stockholm stads vägar stod tomma i cirka ett år.

Kontakter

Blockets pressjour efter kontorstid och på helger

Blockets pressjour efter kontorstid och på helger

Presskontakt +468-5142 4100

Relaterat innehåll

Dags att höstrensa hemma? Här är möblerna som säljer bäst just nu

Dags att höstrensa hemma? Här är möblerna som säljer bäst just nu

Under hösten är det högsäsong för soffor, matbord och annan heminredning. I takt med att vi spenderar mer och mer tid inomhus, både köper och säljer vi mer begagnade möbler. Blocket har satt ihop en lista på vad det söks mest efter just nu inom möbler och heminredning.

Det här söks det mest efter på Blocket i ditt län

Det här söks det mest efter på Blocket i ditt län

Varje vecka besöker 5 miljoner svenskar köp och sälj-sajten för att sälja eller fynda begagnade prylar. Blocket har plockat fram en topp 10-lista på vad svenskarna sökte efter mest under september i varje län.